TOMMIE SEWÓN

Ny EP "Jag satt mig för att tänka" (Salvadore!/Talking music) Release: 20 nov, 2020

Barn är ett bärande tema på Tommie Sewóns nya EP "Jag satt mig för att tänka", även det egna barnet i Tommie. Han har hunnit fylla femtio år i år och därför haft särskild anledning att sätta sig ner och fundera över vad som präglat honom i livet. Omslagsbilden föreställer en strålande lycklig liten Tommie med choklad i hela ansiktet men utan minsta skam över att ha kladdat ner sig. Inledande låten "I ett rum av glas" handlar om just detta att försonas med sig själv, sin egen styrka och skörhet, och att det främst sker i det nära mötet med andra människor. - Det där med att sätta sig ner "bara" för att tänka känns nästan som en aktivistisk handling i vår tid, säger Tommie med ett leende om titeln på EP:n som innehåller sju nya spår - nästan ett album långt alltså. Med åtta fullängdsalbum bakom sig är det låtskrivare han känner sig som i första hand när det gäller sitt skrivande, som också får utlopp i poesi, skönlitteratur och journalistik. Den här gången var det kanske Corona-pandemin som i någon mån satte igång skrivandet. - Sånger är berättelser som vill bli hörda, så det krävs öppna sinnen och lite aktiv passivitet för att hitta dem. Den första singeln "Allt är nytt under solen" där Tommie sjunger duett med sin dotter Elvira, har redan hörts i radio och handlar om just detta med att stanna upp och se på tillvaron, tillräckligt länge för att tillvaron ska börja se tillbaka och tala till dig. Oavsett om det blir sånger eller bara fördjupar dig som människa. Det är en hoppfull sång om förundran och i dessa dagar bokstavlig tacksamhet för varje andetag. Det handlar också om det där intuitiva skapandet som barn är så bra på.

Tåligt barn

En natt i vintras drömde Tommie att en barndomsvän han inte träffat på flera decennier plötsligt dök upp. Hon klev ur en bil på samma plats där de alltid väntade på skolbussen som barn. Där började hon berätta om sin barndom, sin kamp för att överleva med en styvpappa som gjorde sig skyldig till övergrepp. Särskilt var det en mening Tommie mindes ordagrant när han vaknade ".och sen dog jag mot kvällen" angående hur hon var tvungen att hålla skenet uppe under dagarna. Han skrev ner den i skrivboken han alltid har liggande vid sängen.
- Som barn gav jag henne inte mycket uppmärksamhet, hon var några år yngre och jag tyckte mest hon betedde sig märkligt. Nu var det som att jag fått en förklaring, även om det troligen var en konstruktion i min dröm. Hursomhelst kändes berättelsen viktig för Tommie - den om barns oerhörda, både utsatthet och styrka.
- Det var som om jag blivit uppsökt för att berätta den.
Under våren blev Tommie påmind om texten, skrev en melodi och spelade in sången "Tåligt barn" enkelt och direkt i studion med bara ett piano. Det blev den viktiga sista pusselbiten till den kommande EP:n. Musikalisk lust
Det var ovanligt lätt att samla mer eller mindre arbetslösa och spelsugna musiker några kvällar i våras när Corona-pandemin härjade som värst, för att spela in låtarna, mer live och direkt än vad Tommie annars är van vid. Det musikaliska idealet letar sig även det ofta tillbaka till 1970-talet med sitt varma sound och allt från Jackson Browne till svenska vistrubadurer. För taktpinnen och produktionen står som vanligt vännen Robert Ivansson. - Det var mycket spelglädje och gick ovanligt fort och lätt, även om vi putsat lite på låtarna under sommaren, berättar Tommie. De briljanta musikerna som hörs är förutom Robert och Tommie; Ted Hector, Robert Öberg, Hasse Johnzon, Jörgen Wall, Britta Bergström, Petra Wahlgren, Esbjörn Öhrwall, Jana Persson, Patrik Lindell och sonen Oliver Sewón.

Pop, poesi och psalm.

Tommie Sewón har alltså hunnit med åtta tidigare album, varav de två första med bandet Tommie Smajls Poporkester på nittiotalet som spelades mycket i radio i hela norden. Han har också skrivit flera böcker i olika genrer och arbetar som musikpedagog och skrivcoach, bland annat på Fryshuset och inom Svenska kyrkan. Han har skrivit en egen Mässa för ambivalenta och ligger bakom en av de mest sjunga psalmerna i den nya psalmboken "Gå med Gud" Han har även skrivit sånger till andra artister.
Tommies femtionde år har innehållit mycket musik. Året började med en "Så mycket bättre- kväll" där familj och musikkollegor tolkade hans låtar just innan pandemin hade kunnat sätta krokben. Sedan följde en streamad konsert på nätet som fick stor spridning och den 20 sept i år sändes en hel musikgudstjänst i P1 baserad på Tommie Sewón-sånger. Men nu är det alltså nya, egna poplåtar som gäller igen.

För mer info och kontakt: Talking music, 070-4715010, leif@talkingmusic.se Om du vill läsa mer: www.tommiesewon.se

Discografi:

Jag satt mig för att tänka

:: Lyssna ::

Sår i solen

:: KÖP ::

Köp länk till tidigare CD:

Video länk

Officiell sida